vineri, 14 mai 2010
CUM ALEGEM.......O PERLA NEGRA
Ce trebuie sa stim cand vrem sa cumparam o perla neagra?
Cunoscatorii se bazeaza pe mai multe criterii pentru a evalua si a alege o perla produsa in Tahiti. Dar deasupra tuturor criteriilor si rigorilor, trebuie sa tineti seama ca alegerea unei perle este o chestiune de gust si preferinta. Principalele criterii sunt urmatoarele: marimea, luciul, culoarea, forma si puritatea.
Talia
Mai mari decat perlele japoneze, perlele negre din Tahiti pot atinge dimensiuni impresionante. Produse de o scoica gigantica numita Pinctada margaritifera dimensiunea cea mai obisnuita este de 9-10mm. De la o dimensiune de 11,5mm in sus ele devin destul de rare, iar cele care depasesc 15 mm sunt exceptionale. Insa asta nu impiedica ca din cand in cand sa fie produse si perle ce depasesc chiar si 20 de mm!
Luciul
O perla de calitate trebuie sa fie uniform lucioasa de jur imprejurul ei.
Culoarea
Desi numite perle negre, ele au o gama bogata de culori, neexistand de fapt 2 exemplare identice in ceea ce priveste nuanta. Reflexiile perlelor pot varia de la gri la auriu, trecand prin roz, bleu, verde inchis sau pal, crem, mov sau chiar curcubeu. Daca primele 2 criterii dicteaza calitatea perlei, aici alegerea este doar de natura personala.
Forma
Daca perlele albe din Japonia sunt doar albe, aici pasionatii pot alege dintr-o varietate mai mare de forme, de la sfera perfecta pana la constructia baroca, trecand prin forme precum picatura de apa, inelata, ovala, para. Unele forme mai extravagante pot fi foarte cautate si pot avea astfel un pret foarte mare, insa clasicele sfere sau picaturi de apa sunt valori sigure mereu.
Puritatea
Puritatea unei perle se refera la numarul de defecte pe care le are. In categoria defectelor intra orice mica imperfectiune (unele nevizibile cu ochiul liber), zgarieturi, taieturi saun denivelari. Este foarte rar sa intalnesti o perla fara nici o mica imperfectiune atunci cand o examinezi la microscop.
In functie de aceste criterii, specialistii stabilesc calitatea unei perle, si astfel pretul ei. Perlele sunt impartite in 4 calitati, (A, B, C, D), A fiind cea cu cele mai putine imperfectiuni.