vineri, 2 aprilie 2010

PERLE NATURALE





Perlele naturale se formeaza mai mult sau mai putin la intamplare, atunci cand marea introduce un "intrus", o impuritate (de plida un fir de nisip) in interiorul unei scoici, ce devine apoi captiva in interiorul scoicii.
Prezenta impuritatii irita scoica si aceasta din reflex de aparare (ca de un corp strain) genereaza sidef imbracand imperfectiunea in acest invelis pretios. Sideful natural este o combinatie de carbonat de calciu, in forma cristalizata si substante organice proprii scoicii, conchiolin (o proteina organica care asigura lipirea sidefului pe impuritate).
De-a lungul unei perioade de multi ani, acest invelis, creste constant prin secretarea continua de catre scoica a sidefului, atata vreme cat imperfectiunea este inca captiva in scoica, formand perla.
Lustrul, irizarile si culorile specifice sidefului si, prin urmare specifice fiecarei perle care se formeaza, depind in cele din urma de numarul si grosimea straturilor depuse prin suprapunere. Marimea, forma si culoarea unei perle sunt determinate de combinarea mai multor factori, inclusiv de catre marimea si forma "intrusului", sau de faptul daca scoica este de apa dulce sau de apa sarata, sau de regiunea geografica unde traieste scoica.
Perlele naturale au aceasta denumire pentru ca in afara Mamei Natura nu intervine nimeni altcineva in formarea perlei.