vineri, 2 aprilie 2010
PERLE DE CULTURA
La inceputul secolului 20 perlele de cultura au inceput sa surclaseze perlele naturale, devenind cele mai cunoscute si disponibile perle. Sideful este folosit pe scara larga in prezent ca nucleu in cultivarea perlelor.
Carcasele unei scoici sunt taiate in patrate mici care apoi printr-un procedeu anume sunt usor rotunjite. Aceste bucati sunt apoi introduse in interiorul scoicilor vii, fara sa le afecteze pe acestea. In cele din urma scoicile secreta sidef formand perle de cultura.
Perlele de cultura sunt tot perle veritabile, crescute organic tot in interiorul aceluiasi tip de perla ca si perlele naturale. In cazul perlelor de cultura diferenta consta in faptul ca fermierul de perle stimuleaza in mod intentionat dezvoltarea unei perle, prin introducerea unui "nucleu" in interiorul perlei. Astfel, formarea si descoperirea unei perle nu mai sunt chestiuni de hazard si sansa.
S-au dezvoltat rapid multe zone de cultura, cum sunt zona Golfului Persic, Australia, zone de apa sarata, sau zonele de apa dulce din S.U.A.
Perlele, in general, si evident si perlele de cultura nu sunt cele mai rezistente si durabile "pietre pretioase", insa bine intretinute isi pot pastra frumusetea initiala dealungul multor generatii. Nu se vor sparge usor, dar in acelasi timp, dar daca sunt tratate necorespunzator nu putem sa ne asteptam sa ramana neafectate.