vineri, 2 aprilie 2010
SA VORBIM DE PERLE....
****** TOTUL DESPRE PERLE *****
Primele perle de cultura au aparut pe piata in Japonia la inceputul secolului XX. Perlele de cultura au aceleasi proprietati ca si perlele naturale - extrem de rar de gasit - diferenta constand in faptul ca perla de cultura se formeaza prin introducerea intentionata in interiorul scoicii vii a unui nucleu peste care, de-a lungul anilor, se formeaza multe straturi de sidef.
Calitatea perlelor poate fi determinata de mai multi factori, precum forma, luciul, suprafata, marimea, stratul de sidef, culoarea. Fiind formate din organisme vii este practic imposibil ca perlele sa fie perfecte, sa aiba proprietati si forme ideale. Un sirag din perle de cultura / perle naturale fara imperfectiuni ar trebui sa va dea neaparat de gandit...
Tipuri de perle: Perlele de cultura pot fi de apa dulce, apa sarata - Akoya si South Sea. Fiecare tip de perla este produs de specii diferite de scoici ce traiesc in anumite regiuni ale lumii, in conditii climatice specifice.
Forma perlelor: Perlele rotunde sunt foarte rare. Cu cat perla este mai rotunda, cu atat valoarea acesteia creste. Perlele asimetrice sunt la fel de atragatoare, dar costul acestora este mai scazut decat al perlelor rotunde.
Luciul perlelor: Luciul perlelor este dat de calitatea sidefului. O perla de buna calitate trebuie sa reflecte astfel incat sa se distinga obiectul reflectat. Luciul poate fi determinat in conditii standard de lumina; in caz contrar pot aparea situatii diverse in care perlele apar mai mult sau mai putin stralucitoare.
Suprafata perlelor: Suprafata perlelor determina, printre alti factori, si valoarea acestora. O perla cu o suprafata cat mai curata este cotata la un pret mult mai mare. Imperfectiunile pot fi vizibile sau mai putin vizibile, dar nu inexistente.
Culoarea perlelor:Perlele pot fi de culori diverse si in tonuri diferite, de la alb pana la negru, roz, crem, gri, argintiu, perle verzui, galbene, paun, aubergine, etc. Alegerea culorii depinde in totalitate de preferintele fiecaruia.
Marimea perlelor: Diametrul perlelor de cultura este masurat in milimetri ; pot ajunge de la 2 - 3 mm, pana la 12 - 13 mm. O diferenta de 1 - 2 mm poate creste substantial valoarea; de asemenea datorita diferentei pot aparea schimbari semnificative la perle.
Pretul perlelor: Industria perlelor de cultura este foarte costisitoare; pe langa faptul ca scoicile au nevoie in permanenta de o ingrijire speciala, rata mortalitatii este foarte mare. Doar 10% din scoicile dintr-o cultura produc perle ce pot fi comercializate.
- Egiptenii antici pretuiau perlele intr-atat ca erau ingropati cu ele la moarte. Se stie ca Cleopatra a scufundat o perla intr-un pahar cu vin si apoi l-a baut, doar ca sa castige un ramasag cu Marc Antoniu, ca ea va putea consuma averea unei tari intregi la o singura masa, in mod simbolic evident, subliniind cat de pretioase erau considerate perlele in acele timpuri.
- Grecii tineau si ei perlele la mare stima atat pentru frumusetea inegalabila, cat si pentru asocierea lor cu dragostea si casatoria.
- O veche legenda araba explica in mod romantic ca perlele se formeaza cand picaturile de roua cazute din cer in ocean se umplu de lumina lunii si sunt inghitite apoi de scoici. Acest intrigant dar al marii a fost adus din Orient in Occident prima data de catre Cavalerii Cruciati.