vineri, 2 aprilie 2010

CEL MAI APRECIATE CULORI







Varietatea culorilor perlelor de apa dulce nu era foarte cunoscuta pietei pana de curand. Culoarea perlei de apa dulce este determinata de catre molusca in sine si de factorii de mediu care influenteaza sideful (nacrul) si modul in care acesta se depune. Cele mai raspandite culori naturale sunt albul si curolile pastelate de genul roz sau lavanda.
In mod traditional, perlele albe sunt de departe cele mai populare. Pastelurile fine si discrete de genul lavandei si rozului si-au gasit in timp locul pe piata bijuteriilor de lux. Acestea din urma sunt adesea greu de gasit in majoritatea locurilor unde se comercializeaza perle retail.
Dupa recolta, perlele pot fi supuse unor tratamente fie pentru a le accentua sau diminua nuanta.
Perlele mai inchise la culoare, cu irizatii metalice sau satinate si-au pus si ele amprenta pe piata selecta a perlelor.






ALB:Albul constituie cea mai populara culoare printre perlele de apa dulce. Nuanta poate varia usor sub influenta diferitelor surse de lumina si ambient. Spre exemplu, lumina fluorescenta, un cer acoperit sau o lumina difuza tind sa accentueze nuantele de albastru. Lumina incandescenta, cea de rasarit sau de apus intensifica tonurile spre rosu si galben. Pentru cea mai autentica culoare, alegeti expunerea in lumina naturala, preferabil la mijlocul zilei.



NEGRU: Asemenea Perlelor de Tahiti, cu un luciu metalic pronuntat, perlele negre de apa dulce au castigat notorietate, impunandu-se pe piata bijuteriilor fine. Acestea sunt produse printr-un tratament de iradiere care provoaca o schimbare permanenta in structura sidefului perlei. Rezultatul acestu tratament poate fi spectaculor. Cele mai populare nuante sunt negrul paun (cu irizatii multiple), negru safir si negru onyx. Acest tratament da nastere unei noi palete de culori si face accesibil look-ul negrului Tahitian la doar o fractiune din pretul perlelor de Tahiti.



LAVANDA/ROZ: Pastelurile deshise si discrete in nuante de roz si lavanda sunt relativ noi pe piata bijuteriilordin perle.
Cele doua culori sunt foarte populare in randul siragurilor duble de perle, a celor duo sau multicolore sau atunci cand se doreste un look mai neconventional, ceva mai indepartat de cel clasic. Aceste culori se obtin prin procese naturale, fiind specifice perlelor de apa dulce, insa nuantele lor pot fi accentuante sau diminuate prin procesare, daca se doreste acest lucru.