joi, 22 aprilie 2010

CE ESTE O "SHEALL PEARL"?????


Ce este o SHELL PEARL?



Pearl shell este o tehnica de laborator efectuata in bordajul unei stridii. Procesul de a face o perla coajă implică mai multe etape diferite. Materia primă pentru baza de perla este scoică de mare, care este acoperită şi lustruit la forma finală de perla.
Pentru a produce o perla de bună calitate, un ingredient cheie este ceea ce numim o "mamă a talonului perla".
Acest element adaugă greutate, valoare şi durabilitate pentru a Sheall Pearl. De fapt, materialele folosite pentru a face perle coajă sunt aceleaşi materiale din care sunt făcute de cultură.
De ce perle coajă sunt o alegere mai buna? Există o mulţime de motive pentru iubitorii de perle; peste tot în lume se prefera cumpărarea perlelor coajă.
Prima dintre ele este preţul lor. Purtarea perle nu mai este privilegiul de a celor de mijloace, perla shell este un produs accesibil pentru orice buzunar. Gama de preţuri variază în funcţie de curs, iar unele perle coajă sunt scumpe ca urmare a calităţii lor excelente, dar perle comparativ vorbind coajă sunt încă mult mai uşor şi mai ieftin să cumpere. Al doilea motiv este calitatea de perla coajă. Rarităţii, perlele de cultura, nu numai face costisitoare, dar, de asemenea, face greu de gasit in forma perfecta si dimensiunea. De producţie manuală a perla coajă permite producătorului sa determina forma, mărimea şi culoarea perlei, făcând astfel rezultatul final sa pare perfectă. Tehnologiile moderne de producţie ale perlelor poate asigura, de asemenea, durabilitatea lor.
Perla coajă va menţine întotdeauna strălucirea şi culoarea, şi nu vor fi afectate de sudoare, parfum sau detergenţi. Perla în formă de introducere pe piaţă sa este un rezultat al unui lung proces de modelare şi de acoperire, şi intensivă de verificare a calităţii de control. Un alt motiv pentru achiziţionarea acestui produs este posibilitatea de a controla aceasta forma si culoare.
Aceasta înseamnă ca, clientul are posibilitatea de a alege între diferite culori si forme, si cumpara unul care se potriveste lui / ei gust mai bun. Acest lucru înseamnă, de asemenea, ca producătorul este în măsură să ofere o nouă lume de culori si forme, care nu se găsesc în perle de cultură.

vineri, 2 aprilie 2010

ALEGEREA COLIERULUI IN FUNCTIE DE VARSTA





Perlele dintr-un colier pot fi de aceeasi dimensiune sau nu (spre exemplu cu o perla mare in mijloc, dupa care sa descreasca treptat pana la inchizatoare). Indiferent de stilul adoptat, dimensiunea perlelor este esentiala, atat din motive estetice cat si de evaluare a valorii acestora.
Dimensiunea perlelor dintr-un colier - chestiune de gust in ultima instanta – este totodata subiect de traditie. Marimi diferite pentru varste diferite. Acest aspect poate fi si un indicator al bogatiei si statului social al purtatoarei.
Perlele de mici dimensiuni (5.5 – 6.5 mm) sunt in general potrivite adolescentelor si femeilor foarte tinere de pana in 25 de ani.
Perlele de 6.5 - 8.0 mm se adreseaza mai ales femeilor intre 25 si 35 de ani, constiente de feminitatea lor insa fara a iesi foarte mult in evidenta.
Perlele 8.0 – 9.0 mm cu siguranta confera acea aura de clasa, statut si succes. Purtate in special de catre femeile intre 35 - 45 ani, aceste perle tind sa fie mai costisitoare si deci sunt acociate cu succesul financiar.
Perlele intre 9.0 - 10.0 mm sunt pe cat de rare, pe atat de scumpe. Sunt in general purtate de catre femeile instarite si cu varste mai inaintate.

LUGIMEA COLIERULUI DE PERLE
















Lungimea colierului
Atunci cand alegeti un colier, fie pentru dvs, fie pentru a-l oferi cadou, trebuie sa luati in considerare lungimea care se potriveste cel mai bine. Lungimea trebuie adaptata purtatoarei, in functie de inaltimea si rochia acesteia. Lungimile enumerate mai jos sunt clasice si adaptate unei femei de inaltime medie (1.68 -1.70) si in jur de 60 - 65 de kg.
De retinut si faptul ca un colier de perle trebuie sa fie un pic mai larg decat un lantisor obisnuit. Lungimea acestuia va fi, deci, putin mai mare decat cea a unui colier obisnuit. Pentru perlele mai voluminoase, se recomanda o lungime si mai semnificativa, intrucat diametrul acestora este vizibil mai mare.
CHOKER
Chocker-ul de 48 de cm, cum este numit in literatura de specialitate, este cea mai versatila lungime. Colierul este la baza gatului, iar lungimea acestuia cade putin deasupra liniei gulerului, asadar este potrivit tuturor femeilor. Majoritatea tinerelor prefera aceasta lungime (mai scurta) si este foarte potrivita pentru un prim colier de perle.
PRINCESS
Lungimea princess este de regula in jur de 54 de cm, usor mai mare decat cea a unui chocker.. Acest colier cade putin sub linia gulerului si este foarte potrivit unei camasi sau unei bluze in forma de “V” sau linie dreapta. O lungime standard si potrivita tuturor varstelor.
MATINEE
Colierul de 69 de cm va cadea undeva mai jos fata de modelul princess. Este modelul ideal pentru un guler inalt de genul hainelor pe gat. Cum acesta este ceva mai lung decat un colier clasic, poate fi foarte bine asortat cu unul de o lungime mai mica pentru un look foarte modern. In plus, hainele uni, in culori discrete si cu cat mai putine elemente decorative sunt alegerea perfecta pentru a pune in valoare perlele in lungime matinee.
OPERA
Lungimea Opera este de 108 cm atingand zona toracelui inferior. Este deasemenea o lungime care poate fi completata cu siraguri de perle in mai multe straturi. Un astfel de colier poate fi trecut de doua ori in jurul gatului, pentru a obtine un sirag dublu de perle. In plus, aceasta lungime este excelenta pentru orice linie a gatului intrucat este semnificativ mai mare decat majoritatea.
ROPE
Acest tip de colier poate atinge 150 de cm sau chiar mai mult. Este o lungime foarte eleganta si potrivita tinutelor de seara, la evenimente si ocazii speciale. Acest colier poate fi purtat in doua, trei straturi, oferind un plus de starlucire. Innodat confera un look extrem de elegant si sofisticat.





CEL MAI APRECIATE CULORI







Varietatea culorilor perlelor de apa dulce nu era foarte cunoscuta pietei pana de curand. Culoarea perlei de apa dulce este determinata de catre molusca in sine si de factorii de mediu care influenteaza sideful (nacrul) si modul in care acesta se depune. Cele mai raspandite culori naturale sunt albul si curolile pastelate de genul roz sau lavanda.
In mod traditional, perlele albe sunt de departe cele mai populare. Pastelurile fine si discrete de genul lavandei si rozului si-au gasit in timp locul pe piata bijuteriilor de lux. Acestea din urma sunt adesea greu de gasit in majoritatea locurilor unde se comercializeaza perle retail.
Dupa recolta, perlele pot fi supuse unor tratamente fie pentru a le accentua sau diminua nuanta.
Perlele mai inchise la culoare, cu irizatii metalice sau satinate si-au pus si ele amprenta pe piata selecta a perlelor.






ALB:Albul constituie cea mai populara culoare printre perlele de apa dulce. Nuanta poate varia usor sub influenta diferitelor surse de lumina si ambient. Spre exemplu, lumina fluorescenta, un cer acoperit sau o lumina difuza tind sa accentueze nuantele de albastru. Lumina incandescenta, cea de rasarit sau de apus intensifica tonurile spre rosu si galben. Pentru cea mai autentica culoare, alegeti expunerea in lumina naturala, preferabil la mijlocul zilei.



NEGRU: Asemenea Perlelor de Tahiti, cu un luciu metalic pronuntat, perlele negre de apa dulce au castigat notorietate, impunandu-se pe piata bijuteriilor fine. Acestea sunt produse printr-un tratament de iradiere care provoaca o schimbare permanenta in structura sidefului perlei. Rezultatul acestu tratament poate fi spectaculor. Cele mai populare nuante sunt negrul paun (cu irizatii multiple), negru safir si negru onyx. Acest tratament da nastere unei noi palete de culori si face accesibil look-ul negrului Tahitian la doar o fractiune din pretul perlelor de Tahiti.



LAVANDA/ROZ: Pastelurile deshise si discrete in nuante de roz si lavanda sunt relativ noi pe piata bijuteriilordin perle.
Cele doua culori sunt foarte populare in randul siragurilor duble de perle, a celor duo sau multicolore sau atunci cand se doreste un look mai neconventional, ceva mai indepartat de cel clasic. Aceste culori se obtin prin procese naturale, fiind specifice perlelor de apa dulce, insa nuantele lor pot fi accentuante sau diminuate prin procesare, daca se doreste acest lucru.



CALITATA PERLELOR


Suprafata perlei descrie orice zgarietura sau imperfectiune a corpului perlei.

A - 81% din suprafata perlei este curata, insa imperfectiunile sunt vizibile
AA - 86% din suprafata perlei este curata. La o inspectie atenta e posibila detectarea unor foarte mici imperfectiuni
AAA – 95% din suprafata perlei este curata. Imperfectiunile sunt greu de gasit. Perla trebuie studiata cu foarte mare atentie pentru a putea gasi imperfectiuni.
AAAA - 99% din suprafata perlei este curata. Pentru a putea gasi o eventuala imperfectiune se impune un studiu extrem de amanuntit si riguros al perlei.

PERLE DE CULTURA






La inceputul secolului 20 perlele de cultura au inceput sa surclaseze perlele naturale, devenind cele mai cunoscute si disponibile perle. Sideful este folosit pe scara larga in prezent ca nucleu in cultivarea perlelor.
Carcasele unei scoici sunt taiate in patrate mici care apoi printr-un procedeu anume sunt usor rotunjite. Aceste bucati sunt apoi introduse in interiorul scoicilor vii, fara sa le afecteze pe acestea. In cele din urma scoicile secreta sidef formand perle de cultura.
Perlele de cultura sunt tot perle veritabile, crescute organic tot in interiorul aceluiasi tip de perla ca si perlele naturale. In cazul perlelor de cultura diferenta consta in faptul ca fermierul de perle stimuleaza in mod intentionat dezvoltarea unei perle, prin introducerea unui "nucleu" in interiorul perlei. Astfel, formarea si descoperirea unei perle nu mai sunt chestiuni de hazard si sansa.
S-au dezvoltat rapid multe zone de cultura, cum sunt zona Golfului Persic, Australia, zone de apa sarata, sau zonele de apa dulce din S.U.A.
Perlele, in general, si evident si perlele de cultura nu sunt cele mai rezistente si durabile "pietre pretioase", insa bine intretinute isi pot pastra frumusetea initiala dealungul multor generatii. Nu se vor sparge usor, dar in acelasi timp, dar daca sunt tratate necorespunzator nu putem sa ne asteptam sa ramana neafectate.

PERLE NATURALE





Perlele naturale se formeaza mai mult sau mai putin la intamplare, atunci cand marea introduce un "intrus", o impuritate (de plida un fir de nisip) in interiorul unei scoici, ce devine apoi captiva in interiorul scoicii.
Prezenta impuritatii irita scoica si aceasta din reflex de aparare (ca de un corp strain) genereaza sidef imbracand imperfectiunea in acest invelis pretios. Sideful natural este o combinatie de carbonat de calciu, in forma cristalizata si substante organice proprii scoicii, conchiolin (o proteina organica care asigura lipirea sidefului pe impuritate).
De-a lungul unei perioade de multi ani, acest invelis, creste constant prin secretarea continua de catre scoica a sidefului, atata vreme cat imperfectiunea este inca captiva in scoica, formand perla.
Lustrul, irizarile si culorile specifice sidefului si, prin urmare specifice fiecarei perle care se formeaza, depind in cele din urma de numarul si grosimea straturilor depuse prin suprapunere. Marimea, forma si culoarea unei perle sunt determinate de combinarea mai multor factori, inclusiv de catre marimea si forma "intrusului", sau de faptul daca scoica este de apa dulce sau de apa sarata, sau de regiunea geografica unde traieste scoica.
Perlele naturale au aceasta denumire pentru ca in afara Mamei Natura nu intervine nimeni altcineva in formarea perlei.

Mod de intretinere perle




Perlele de cultura trebuie ferite de contactul cu obiecte metalice, sau pietre pretioase si trebuie pastrate preferabil in cutii individuale tapetate cu panza, ori chiar in saculeti textili, sau impachetate in panza moale.
Fiind "pietre" organice perlele contin apa. Feriti-le de caldura si lumina intensa excesiva intrucat acesti factori pot duce la uscarea perlelor, putand sa apara crapaturi, sau decolorari.
Curatarea perlelor din cand in cand cu o carpa foarte moale inmuiata usor in apa si stoarsa bine, poate sa le ajute sa-si pastreze umiditatea optima. Folositi a solutie diluata de apa cu sapun in care clatiti perlele, apoi lasati-le sa se usuce in mod natural, intinse pe un prosop moale.
Folositi bijuteriile cu perle doar dupa ce ati folosit fixativ de par, spray, alte produse cosmetice, sau chiar parfumuri.
Expunerea perlelor la astfel de produse chimice le poate afecta calitatile initiale.
Nu folositi niciodata aparate pe baza de ultrasunete, cu aburi, sau pe baza de amoniac, ori alte substante chimice pentru a curata perlele.

SA VORBIM DE PERLE....




****** TOTUL DESPRE PERLE *****
Primele perle de cultura au aparut pe piata in Japonia la inceputul secolului XX. Perlele de cultura au aceleasi proprietati ca si perlele naturale - extrem de rar de gasit - diferenta constand in faptul ca perla de cultura se formeaza prin introducerea intentionata in interiorul scoicii vii a unui nucleu peste care, de-a lungul anilor, se formeaza multe straturi de sidef.
Calitatea perlelor poate fi determinata de mai multi factori, precum forma, luciul, suprafata, marimea, stratul de sidef, culoarea. Fiind formate din organisme vii este practic imposibil ca perlele sa fie perfecte, sa aiba proprietati si forme ideale. Un sirag din perle de cultura / perle naturale fara imperfectiuni ar trebui sa va dea neaparat de gandit...
Tipuri de perle: Perlele de cultura pot fi de apa dulce, apa sarata - Akoya si South Sea. Fiecare tip de perla este produs de specii diferite de scoici ce traiesc in anumite regiuni ale lumii, in conditii climatice specifice.
Forma perlelor: Perlele rotunde sunt foarte rare. Cu cat perla este mai rotunda, cu atat valoarea acesteia creste. Perlele asimetrice sunt la fel de atragatoare, dar costul acestora este mai scazut decat al perlelor rotunde.
Luciul perlelor: Luciul perlelor este dat de calitatea sidefului. O perla de buna calitate trebuie sa reflecte astfel incat sa se distinga obiectul reflectat. Luciul poate fi determinat in conditii standard de lumina; in caz contrar pot aparea situatii diverse in care perlele apar mai mult sau mai putin stralucitoare.
Suprafata perlelor: Suprafata perlelor determina, printre alti factori, si valoarea acestora. O perla cu o suprafata cat mai curata este cotata la un pret mult mai mare. Imperfectiunile pot fi vizibile sau mai putin vizibile, dar nu inexistente.
Culoarea perlelor:Perlele pot fi de culori diverse si in tonuri diferite, de la alb pana la negru, roz, crem, gri, argintiu, perle verzui, galbene, paun, aubergine, etc. Alegerea culorii depinde in totalitate de preferintele fiecaruia.
Marimea perlelor: Diametrul perlelor de cultura este masurat in milimetri ; pot ajunge de la 2 - 3 mm, pana la 12 - 13 mm. O diferenta de 1 - 2 mm poate creste substantial valoarea; de asemenea datorita diferentei pot aparea schimbari semnificative la perle.
Pretul perlelor: Industria perlelor de cultura este foarte costisitoare; pe langa faptul ca scoicile au nevoie in permanenta de o ingrijire speciala, rata mortalitatii este foarte mare. Doar 10% din scoicile dintr-o cultura produc perle ce pot fi comercializate.

- Egiptenii antici pretuiau perlele intr-atat ca erau ingropati cu ele la moarte. Se stie ca Cleopatra a scufundat o perla intr-un pahar cu vin si apoi l-a baut, doar ca sa castige un ramasag cu Marc Antoniu, ca ea va putea consuma averea unei tari intregi la o singura masa, in mod simbolic evident, subliniind cat de pretioase erau considerate perlele in acele timpuri.
- Grecii tineau si ei perlele la mare stima atat pentru frumusetea inegalabila, cat si pentru asocierea lor cu dragostea si casatoria.
- O veche legenda araba explica in mod romantic ca perlele se formeaza cand picaturile de roua cazute din cer in ocean se umplu de lumina lunii si sunt inghitite apoi de scoici. Acest intrigant dar al marii a fost adus din Orient in Occident prima data de catre Cavalerii Cruciati.